Jdi na obsah Jdi na menu
 


ŘEZY

JABLKO PUDINKOVÉ ŘEZY Z LISTOVÉHO TĚSTA

01844582_46d7931847b595_680.jpg
500 g listové těsto,240 g piškoty,1 kg nastrouhaná jablka,1 bal.skořicový cukr,
1 lžička citronová šťáva,3 lžíce kr. cukr,1,2 l mléko,3 bal.vanilkový pudink,6 lžic kr. cukr,1 vejce
Z listového těsta si vyválíme 2 pláty těsta o velikostiplechu (30 x 40 cm). Jedno těsto si položíme na papírem vystlaný plech na pečení (plát těsta je umístěn tak, aby překrýval i kraje). 
Na těsto umístíme těsně vedle sebe piškoty. Posypeme je cukrem a pokapeme citronovou šťávou. Nastrouhaná jablka smícháme se skořicí a navrstvíme na piškoty. 
V mléce, do kterého jsme přidali cukr si uvaříme pudinky a ještě horký nalijeme na jablka. 
Vyválený druhý plát těsta položíme na pudink, popícháme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. 
Takto připravený koláč dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečeme cca 30 - 35 minut. Upečený koláč necháme vychladnout, nakrájíme na řezy

 

VRSTVENÉ JABLKOVÉ ŘEZY SE SKOŘICÍ

recept-na-jablecny-kolac-552x368.jpg
hrnek krupice,hrnek hladké mouky,hrnek cukru,balení prášku do pečiva,balení vanilkového cukru,jablka zbavená jadřince nastrouhaná,skořice dle chuti, olej na vymazání formy,strouhané máslo dle potřeby.
Všechny suché přísady si smíchejte ve větší míse.
Formu na koláč vymažte olejem/máslem a vysypejte moukou.
Na dno nasypejte tolik moučkové směsi, aby nebylo vidět.
Na směs dejte nastrouhaná oslazená jablka.
Opět přidejte moučnou směs, dokud jablka nebudou vidět. Tenhle postup opakujte talk dlouho, dokud nevypotřebujete všechna jablka a moučnou směs.
Dejte do trouby a nechte péct 40 minut na 190°C

 

ŘEZY JABLÍČKOVÝ VÁNEK (recept Andrey Paskerové))

dsc_0023-300x196.jpg

 

300 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g hery nebo másla, 1 vejce, prášek do pečiva

Všechny suroviny spojíme dohromady, vznikne těsto jako  linecké. Vyválíme do vyššího plechu vyloženého pečícím papírem. Na směs nastrouháme 1 kg jablíček, a dáme péct do předehřáté trouby na 170 st.  Asi po 20 minutách vyjmeme z trouby a zalijeme uvařeným pudinkem (3/4 l mléka, 2 pudinky, 3 lžíce cukru), na pudink navrstvíme sníh ze 3 bílků (3 bílky a 100g moučkového cukru) a dopečeme při 200 st. asi 10 minut.

 

BABIČČINY BOŽSKÉ SMETANOVÉ ŘEZY

31557301_358f2b56cf7295_680.jpg

 

TĚSTO:

400g hladké mouky,200 g tuku, 150g cukru moučka,špetka soli, 2-3 lžíce mléka, 1 vejce

KRÉM:

600 ml zakysané smetany,2 balíčky vanilkového pudinku,150g cukr krystal,500 ml mléka, 1 citron- kůra i šťáva

Hladkou mouku prosejeme do misky, přidáme na kostičky nakrájené máslo pokojové teploty (můžete máslo zaměnit za margarín, ale s máslem je to mnohem chutnější), přidáme i moučkový cukr, špetku soli, vajíčko a zpracujeme hladkou kuličku těsta. Pokud je nutné, přidáme i 2-3 lžíce mléka. Záleží na velikosti vajíčka a na tom, jak je těsto po vypracování tuhé. Mělo by se dát pěkně válet, nemělo by se trhat.

Zpracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na minimálně půl hodinu.

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který zakryjeme potravinářskou fólií a odložíme bokem vychladnout. Po vychladnutí přidáme zakysanou smetanu a šťávu (i kůru pro chuť) z jednoho citronu.

Těsto vyjmeme z chladničky a rozdělíme ho na polovinu. Jednu polovinu rozválíme na velikost plechu (20x30 cm), přendáme na vymazaný a moukou vysypaný plech a rovnoměrně rozetřeme smetanový krém. Zakryjeme ho druhou polovinou těsta a dáme péct do předem vyhřáté trouby.

Pečeme při teplotě 180 stupňů cca půl hodinu, ale sledujeme.Necháme vychladnout a vrch posypeme moučkovým cukrem.

 

ŘEZY ESKYMÁČEK

20664141_1406587759457504_9182323170823997375_n.jpg

 

 

 

12 lžic hrubé mouky, 9 lžic krupicového cukru ,4 vejce ,2 lžíce kakaa ,1/2 prášku do pečiva ,3/4 l mléka, 2 kokosové pudinky ,1/2 másla ,3 lžíce cukru krystal ,1 zakysaná smetana
Vejce si ušleháme s cukrem, přidáme kypřící prášek, kakao a mouku a umícháme. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180°C zhruba 15 minut.
Mezitím, co se nám bude korpus péct a chladnout, si připravíme náplň: z mléka, cukru a pudinkových prášků si uvaříme pudink, který poté necháme vychladnout. Do studeného pudinku zašleháme máslo a zakysanou smetanu.Hmotu rozetřeme na již upečený korpus a přestříkáme čokoládou.

 

ŘEZY HRK HRK

20708364_1406586976124249_2538406816231875874_n.jpg

 

 

 

Na těsto : 1,5 hrnku polohrubé mouky ,1 hrnek cukru, 0,5 hrnku mléka ,0,5 hrnku oleje, 2 vejce ,1 prášek do pečiva ,trochu kakaa. Na krém: 1 šlehačka modrá v kelímku, 1 ztužovač do šlehačky, 2 plechovky kompotovaných mandarinek i se šťávou ,1 vanilkový puding bez vaření (dr.Otker)
Všechny suroviny na těsto si smícháme a dáme na plech upéct a pak necháme vychladit. 
Mezitím si uděláme krém tak, že si dáme všechny suroviny do uzaviratelné misky a několikrát protřepeme. Jestli chceme mít tužší krém, dáme do něj šťávu jen z jedné plechovky mandarinek.

 

ŽRAVÉ ŘEZY

 

20799156_1406586226124324_7072677613648734143_n.jpg

 
 
 
 
 
Na těsto
4 vejce,120 g krupicového cukru,1 sáček vanilinového cukru,1 lžička citronové kůry
120 g polohrubé mouky,1 lžička prášku do pečiva
Na náplň
2 mandarinkové kompoty (hmotnost 314 g), slité
1 kelímek šlehačky, 2 kelímky krémovité zakysané smetany (čím hustší, tím lepší),2 lžíce krupicového cukru
Na želé:
2 balení vanilkového pudinku,šťáva z obou mandarinkových kompotů, doplněná vodou do objemu 750 ml,2 lžíce krupicového cukru
1. Šlehejte vejce s cukrem
Do mísy rozklepněte vejce, přisypte oba druhy cukru. Elektrickým šlehačem šlehejte nejdřív při střední rychlosti a pak na nejvyšší, abyste získali téměř bílou hmotu ušlehanou do pěny (cukr se úplně rozpustí). Čím víc vejce ušleháte, tím kypřejší bude výsledné těsto, takže práci neuspěchejte!
Připravte těsto
Snižte rychlost elektrického šlehače na střední. Do připravené pěny po lžičkách přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a citronovou kůru. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto nalijte na plech s vyšším okrajem, vyložený pečicím papírem. Pečte na střední mřížce, dokud korpus na povrchu nezpevní a nezezlátne. 
 A teď náplň
Ušlehejte šlehačku, aby byla tuhá. Pak ji opatrně smíchejte s kysanou smetanou a do směsi přimíchejte okapané ovoce a cukr. Vzniklou náplň rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a nechte v chladu trochu ztuhnout. Mezitím připravte ovocné želé.
 Želé nakonec
Šťávu z obou kompotů dolijte vodou, abyste získali 750 ml tekutiny. Přidejte cukr a vanilkový pudink v prášku. Důkladně ho rozmíchejte v ovocném základu a pak povařte – výsledkem by měl být krásně hladký krém. Až želé trochu vychladne, nalijte ho na náplň a dejte do chladu ztuhnout

 

TVAROHOVÉ ŘEZY SE ZAKYSANOU SMETANOU
 
 
 
 20770263_1406585566124390_5848912019523850880_n.jpg
 
 
 
 
 
 
2 vejce,1 hrnek cukr krupice, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, kakao, 2 lžičky rozpuštěného oleje.
KRÉM
1/2 l mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr dle chuti, 2 tvarohy, rum dle chuti a 1/2 másla.
POLEVA:: 2 zakysané smetany a 1 čokoláda na vaření
 
Upečeme při 180-200 asi 15-2minut.

Krém: V mléku uvaříme puding a ještě do horkého zašleháme máslo a poté přidáme tvarohy a rum a ještě našleháme.Krém naneseme na vychladlé těsto.

Poleva: Rozpustíme čokoládu a pak do ní vmícháme zakysané smetany. Naneseme na krém.
 
MAKOVÁ KOSTKA 
 
 
 
20768145_1406584946124452_1411378688715358328_n.jpg
 
 
 
 
 120 g másla, 20 g cukru, 2 vejce, 1 lžíce strouhané pomerančové nebo citronové kůry, 1 lžíce rumu, 200 g máku, 3 dl mléka, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
 
V misce vyšleháme máslo s cukrem a vejci. Přidáme citronovou kůru , rum a poté mák. Pak přilijeme mléko a nakonec přidáme mouku a prášek do pečiva. Směs nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme při teplotě 180 st. cca 40 minut.

 

 
BANÁNEK V ČOKOLÁDĚ
 
 
 
 
20727932_1404800112969602_5366196432418286600_n.jpg

 
 
 
 

 

cukr krystal (dle chuti,do pudinku)
200 g cukru moučky,200g polohrubé mouky,1/2 hrnku kávy (silná)
1 balení čokolády (hořká,na vaření), 3 balení pudinkového prášku (banánový),1/2 balení piškotů,750 ml mléka,400 ml zakysané smetany,4 vejce,3 banány
Připravíme si piškotové těsto ze 4 vajec, mouky a cukru. Těsto vlijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a dáme péct dozlatova. V mezičase si uvaříme pudink ze 3 balení banánových pudinkových prášků a 750 ml mléka, které osladíme dle chuti a necháme lehce vychladnout, poté vmícháme zakysanou smetanu, dále si uvaříme silnou kávu, kterou taky necháme vychladnout. Do kávy máčíme dětské piškoty a klademe sem tam na korpus, do meziprostoru poklademe na kolečka nakrájené banány do vyplnění plochy. Kávou nakonec ještě lehce pokapeme celý korpus. Nakonec vychladlý pudinkový krém nalijeme na vrstvu banánů a piškotů, navrch nastrouháme čokoládu a dáme chladit. Buchta je hotová do pár hodin, je třeba počkat, až krém ztuhne

 

KRTKŮV DORT NA PLECH  
 
20728176_1405818389534441_2017283984643348994_n.jpg
 
 
 
3 ks vejce,180 g cukru krupice,200 ml oleje,
200 ml,mléka,320 g hl. mouky,1 bal.prášek do pečiva,3 PL kakaa
Krém:250 ml mléka,1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku,2 PL cukru,250 g tvarohu v papíru,400 g zakysané smetany,2 bal.vanilkové cukry,250 ml smetany na šlehání,100 g nastrouhané tmavé čokolády,banány

Postup přípravy
Žloutky s cukrem a olejem vyšleháme na světlou pěnu.
Potom vmícháme mléko a mouku s pdp a kakaem, nakonec pevný sníh z bílků.
Plech 35x25 jsem si vyložíla papírem a pekla asi 20 minut na 200 st.
Uvaříme si pudink dle návodu a necháme vystydnout, pak přimícháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, čokoládu a do tuha vyšlehanou smetanu.
Upečený a vychladlý korpus vydlabejte tak, aby zbylo asi 1cm vysoké dno a 1cm vysoké okraje.
Vnitřek pokladte asi čtyřmi banány, potřete krémem a vršek zasypte rozdrobeným vydlabaným korpusem. Přes noc chladit v lednici
 
KLASICKÉ JABLEČNÉ ŘEZY 
 
20664984_1405830192866594_1514901004577116275_n.jpg
 
 
 
 
 
500 g hladká mouka,200 g moučkový cukr
250 g máslo,2 ks vejce,1 bal.prášek do pečiva
špetka sůl,1 ks citron - kůra,1 bal.vanilkový cukr,
1 kelímek zakysaná smetana
 
Nádivka:
1 kg jablka,,cukr podle chuti,skořice,dětská krupice (cca 2 lžíce)
Připravíme si plech na pečení o velikosti 24 x 36 cm. Dno důkladně vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Nejdříve si připravíme nádivku. Jablka očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a dáme do hrnce. Přidáme cukr, skořici a dusíme do měkka na mírném ohni. Když máme jablka měkké, odstavíme přidáme krupici a promícháme. Necháme vychladnout.
Všechny suroviny na těsto zpracujeme - kysanou smetanu dáváme po částech (abychom to nepřehnali - záleží na hustotě zakysané smetany, jedna je řidší, jedna je hustší, proto opatrně). Těsto zpracujeme do kuličky, kterou rozdělíme na 2 části a rozválíme.
Rozválení plát těsta uložíme na dno plechu, navrstvíme jablka, které stlačujeme v rukou, abychom se zbavili přebytečné šťávy a položíme druhý plát těsta. Propícháme vidličkou a vložíme do předem vyhřáté trouby.
Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 40 - 50 minut. Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout a vrch posypeme moučkovým cukrem.

 

KARAMELOVÝ VĚTRNÍK NA PLECH 
 
 

20664518_1406557886127158_2865701039273717521_n.jpg


 
 
 
 
750 ml vody,230 g másla,230 g hladké mouky,špetku soli,8 ks vajec,
Na karamelovou náplň:
750 ml mléka,2 bal.karamelové pudinky,cukr moučka dle chuti,
1 ks celé máslo (250g)
Dále budeme potřebovat:
2 x 250 ml smetany na šlehání,2 bal.ztužovače,cukr dle chuti
Na karamelovou polevu:
250 g cukru krupice,250 ml smetany na šlehání

Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.
Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti.Vyšleháme do tuha šlehačku se ztužovači a cukrem.
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.
Poleva:
Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice

 

KRÉMOVÉ MAKOVÉ ŘEZY
 
 
 
20729737_1406559529460327_2057819298743197154_n.jpg
 
 
 
 
 
 
Piškot: (hrnek o obsahu 200ml)
7 vajec, 1,5 hrnku cukru krupice nebo krystal ,6 lžic teplé vody ,2 hrnky pomletého máku ,2 hrnky polohrubé mouky ,1 prášek do pečiva
Krém: Krémová náplň vanilková od Dr.Oetkera krémová náplň kakaová od Dr. Oetkera…dále: - marmeláda - citrónová poleva od Vitana (je bezvadná a bez práce) - posýpka: 1 hrnek ořechů hrubě posekaných lžíce másla lžíce tmavého přírodního cukru vanilkového cukru
Nejdříve ušleháme bílky a dáme stranou. Žloutky, cukr a teplou vodu šleháme do pěny, postupně přidáme mák a střídavě tuhý sníh + mouku s práškem do pečiva.
Kdo chce, může šlehat celé vejce s cukrem do pěny a potom přidat ostatní ingredience.
Pečeme na pečícím papíře na 170-180°C ,až povrch zezlátne a těsto se i s pečícím papírem oddělí od stěn plechu.
Po zchladnutí piškot rozřízneme po délce na dva pruhy a každý pruh vodorovně prořízneme na dva pláty.(Viz foto). Jde to dobře.
Vzniknou nám dva rozřízlé pláty, u každého potřeme spodní díl marmeládou a naplníme krémem vanilkovým a kakaovým.
Povrch spojených plátů polijeme citrónovou polevou a ořechovou posýpkou .

MALINOVÉ ŘEZY

 
 
20768263_1406560322793581_1698693621319748553_n.jpg
 
300 g hladké mouky,200 g změklého másla,100 gmoučkového cukru,1 lžička vanilkového extraktu, 1 velké vejce
Náplň:malinový džem
Poleva
2 žloutky,60 g moučkového cukru,20 g vanilkového extraktu,1 lžička citronové kůry
Na ozdobu
100 g nahrubo nasekané rozinky nebo sultánky
100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí
Mouku, máslo, cukr, vanilkový extrakt a vejce ušleháme dohladka. Připravíme si čtyři stejně velké plechy, které vyložíme pečicím papírem.

Těsto nalijeme na plechy a pečeme v troubě, předehřáté na 180 °C dozlatova.
Ještě vlažné pláty poskládáme na sebe tak, aby mezi každým byla vrstva marmelády.
Ze žloutku, cukru, vanilkového extraktu a citrónové kůry si připravíme polevu, kterou pokryjeme poslední plát. Na vrch nasypeme rozinky a vlašské ořechy.
Moučník dáme ještě na 5 minut do chladnoucí trouby.

 

JABLONECKÉ LÍSTKOVÉ ŘEZY
 
 

20728010_1406562069460073_6046602172331406868_n.jpg 

 
 
 

 

500 g listového těsta (chlazeného)Tmavé těsto: 5 žloutků ,200 g moučkového cukru ,4 lžíce polohrubé mouky ,1 kypřící prášek do pečiva ,80 g vlašských ořechů ,2 lžíce práškového kakaa ,sníh z 5 bílků,Krém: 200 g moučkového cukru, 5 lžic polohrubé mouky ,500 ml mléka ,300 g másla
Listové těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, vyválíme dva stejné pláty. 1. plát upečeme vcelku na plechu s pečicím papírem při teplotě 200°C a pečeme cca 10 minut. Plech použijeme menší nebo klidně i větší, ale zmenšíme velikost pečicího papíru asi tak na vel. 37x23 cm.

Plát těsta po rozválení a přenesení na plech s pečicím papírem rozdělíme radýlkem na stejně velké čtverce a upečeme stejným způsobem jako 1. plát. Já jsem jich měla 12.
Dáme se do přípravy tmavého těsta: v robotu nebo ručním šlehačem vyšleháme do husté pěny žloutky s moučkovým cukrem. Zvlášť v misce smícháme všechny sypké ingredience, tzn. mouku, kypřící prášek, kakao a jemně nastrouhané ořechy.
Tuto sypkou směs vmícháme na střídačku s pevně vyšlehaným sněhem z bílků do žloutkové pěny. Pracujeme se stěrkou nebo vařečkou, už nepoužíváme šlehač.
Těsto nalijeme na stejně velký plech, na kterém jsme pekli listový plát. Troubu si předehřejeme na 160°C a pečeme asi 15 min. Zkusíme špejlí, zda máme hotovo.
Zatímco nám chladnou všechna upečená těsta, připravíme si kaši: smícháme cukr s moukou, přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Chvilku provaříme, odstavíme a necháme zcela vychladnout. Změklé máslo si překrájíme na malé kousky a vymícháme v robotu nebo ručním šlehačem doběla. Nyní po částech přidáme chladnou kaši a vyšleháme do hladkého krému. Můžeme přidat pár kapek rumové esence.
Polovinu krému rozetřeme na spodní listový plát, na ten pečený vcelku. Na vrstvu bílé náplně přiklopíme kakaový plát (jsou to nervy, ale jde to) a potřeme zbývajícím krémem. Na ten naskládáme upečené listové čtverečky nebo, jako v mém případě, obdélníčky. Polštářky do vrstvy krému trochu zatlačíme, po sněžíme moučkovým cukrem a můžeme dozdobit kakaem.
 

 

TVAROHOVÉ ŘEZY S ŽELÉ

 

20664076_1406562909459989_8979373025248178418_n.jpg

 

 

 

3 vejce ,1 hrnek oleje ,1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka ,2 hrnky polohrubé mouky, 2 dkg kakaa ,1 prášek do pečiva ,2 tvarohy, 2 jahodové pudinky
Vejce s cukrem ušleháme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, mléko a kakao.
Postupně přiléváme olej a mixérem na nejnižší otáčky šleháme, postupně přidáváme otáčky na nejvyšší.
(Buchta by měla být hodně tmavá, proto dávám kakao podle oka)
Pečeme v troubě asi 30-40 minut.
(Podle zkušeností s vlastní troubou)
Necháme buchtu mírně zchládnout a potřeme tvarohem. (2 tvarohy + cukr + vanilek)
Nakonec uvaříme v 1 litru vody dva pudinky s cukrem. (Pro lepší chuť přidáme trochu sirupu nebo šťávy z ovoce - o to méně vody)
Zalijeme buchtu a necháme v chladu ztuhnout.
Poléváme pomalu a opatrně, poleva je horká a mohlo by se stát, že do tvarohu udělá cestičky.

 

MRKVOVÉ ŘEZY

20770467_1406563399459940_6004836708550346391_n.jpg

 

 

 

 

180 g polohrubé mouky,180 g hladké mouky,1/2 prášku do pečiva,100 g moučkového cukru,130 g na jemno nastrouhané mrkve,1 žloutek,125 g másla (nakrájeného na kousíčky),špetka soli,1 lžička citronové kůry a nebo esence,1 lžička vanilkové esence

Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu,1 zakysaná smetana (200g)
100 g moučkového cukru,1/2 vanilkového pudinkového prášku,1 žloutek
1 lžička citronové kůry a nebo esence
Ručním mixérem zamícháme
Těsto rukou zpracujeme a vložíme na půl hodiny do mrazáku. Pak dvě třetiny nahrubo nastrouháme na dno vymazaného a moukou vysypaného malého plechu (32x22cm). Potřeme tvarohovou náplní a postrouháme zbylým těstem. Pečeme asi 35-40 minut na 170 stupňů.

 

HRNÍČKOVÉ OVOCNÉ ŘEZY

20728287_1406563746126572_772909324655483010_n.jpg 

 

 

 

2,5 hrnku polohrubé mouky,2,5 cukr krupice, 0,5 hrnku oleje ,2 hrnky mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, meruňky nebo jiné ovoce ,1 vanilkový cukr, asi 2 lžíce strouhanky
Vejce s cukrem a olejem vyšleháme do pěny.
Přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva a vymícháme hladké těsto.
Polovinu těsta nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a asi 10 minut zapečeme na 180°C.
Pak opatrně vyndáme z trouby, naklademe meruňky, které posypeme vanilkovým cukrem a strouhankou, zalijeme zbytkem těsta a pečeme ještě asi 30-40 minut na 170°C. Koláč raději hlídáme, každá trouba peče jinak.

 

DOMÁCÍ PERNÍK HRNKOVÝ

 

20664718_1406574406125506_5197326678394133028_n.jpg

 

 

 

2 hrnky polohrubé mouky 1/2 hrnku hladké mouky 1 hrnek cukru krupice nebo krystal 2 lžíce kakaa 1 prášek do perníku 1/2 prášku do pečiva 1 skořicový cukr hrst vlašských ořechů 1/2 hrníčku oleje 1 vejce 2 lžíce medu 2 lžíce rumu citrónová kůra 250-350 ml mléka - dle potřeby, těsto musí být lité
V míse smícháme všechny sypké suroviny.
Pak k nim přidáme všechny ostatní suroviny a smícháme v lité těsto.
Pečeme na 175°C cca 20minut. 
Je opravdu vláčný a výborný, uvidíte že se po něm jen zapráší.

Můžete potřít marmeládou a posypat kokosem nebo čokoládovou polevu. A kdo chce může i rozříznout a natřít marmeládou uvnitř 

 

KINDER MLÉČNÝ ŘEZ

 

20729204_1406567206126226_7824499243760152709_n.jpg

 

DOBRÉ ŘEZY HRNKOVÉ

 

20728003_1406564089459871_7427656892649495815_n.jpg

 

 

 
 
2 hrnky polohrubé mouky,1 necelý cukru písek, 1/2 hrnku oleje ,1 hrnek teplého mléka ,2 vejce, 1 prášek do pečiva ,1 vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa ,2 lžíce mléka . Poleva: 300 g cukru moučka 1 lžíce rumu 2 lžíce mléka
Všechny suroviny na těsto zpracujeme, kromě 2 lžic kakaa a mléka.
Polovinu těsta dáme na vymazaný a vysypaný pekáč či plech.
Do druhé poloviny přidáme kakao a mléko a nalijeme na světlé.
Po upečení dáme navrch polevu(suroviny pouze utřeme dohromady).

 

PUNČOVÉ ŘEZY - JEDNODUCHÝ RECEPT

 

20708090_1406564396126507_5965309063016523118_n.jpg

 

 

 

 

300 g polohrubá mouka, 200g cukr krystal, 1 prdopeč,4 vejce, 250 g rozpuštěné máslo, 1 šlehačka
Nejprve si vyšleháme celá vejce s cukrem do hladka. Pridáme rozpuštěné maslo, šľahačku, a nakonec mouku s prdopečem. Těsto rozdělíme na dva díly, první světlý díl nalijeme do hlubšího plechu, do druhého dílu dáme pár kapek potravinářského barviva a rozetřeme na světlý díl..Pečeme v troubě na 180 s t. asi 25 minut.
Vyndáme z trouby propícháme špejlí, a na horké nalijeme 300-350 ml sirupu jakéhokoliv s rumem, nakonec nalijeme polevu - 250 práškového cukru, 3 lžíce horké vody,, 2 lžíce citronové štávy, a dáme do lednice ztuhnout.

 

 

MERUŃKOVÉ ŘEZY - HENDRIETA

20770342_1406564726126474_2475001931266808924_n.jpg

 

 

 

 

 

 

7 vajec ,šťáva z 1/2 citrónu, 200 g jemného krystalového cukru, 180 g polohrubé mouky, Náplň : meruňková marmeláda ,1 balíček dětských piškotů, 150 g sekaných ořechů 150 g rozinek, 2 dl rumu, 1 litrová sklenice meruňkového kompotu i se šťávou,Krém : 5 vajec 200 g cukru 300 g másla
Žloutky utřeme s krystalovým cukrem do pěny. Přidáme citrónovou šťávu, ušlehaný tuhý sníh z bílků a po částech polohrubou mouku. Vše zlehka promícháme.
Těsto na vymaštěném plechu upečeme ve vyhřáté troubě - 180 stupňů cca 10 minut, vyzkoušíme špejlí. Po upečení a vychladnutí potřeme těsto meruňkovými povidly.
Rovnoměrně rozetřeme náplň, potřeme krémem a vrch koláče ozdobíme čokoládovou polevou.
Náplň: Sklenici meruňkového kompotu i se šťávou smícháme s nadrcenými dětskými piškoty, sekanými ořechy, rozinkami a rumem. Vše smícháme a necháme v chladničce odležet.
Krém: Celá vejce s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí. Po vychladnutí je přimícháme po lžících do utřeného másla.

 

HRABĚNČINY ŘEZY

20708055_1406565062793107_8217494761300437582_n.jpg 

4 žloutky
150 g moučkového cukru
250 g Hery
…vyšlehat do pěny a přidat
500 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
…promíchat šlehačem a pak nejlépe rukou
Vznikne tužší těsto. Kousek těsta (asi jako pěst) dáme do lednice ztuhnout. Zbytek těsta rozválíme na plech vyložený pečícím papírem, na těsto nastrouháme jablka, potřeme „sněhem“ (ze 4 bílků vyšleháme sníh a všleháme 150 g moučkového cukru) a nastrouháme zbytek těsta, které jsme si dali ztuhnout do ledničky.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 40 min.

 

BEZLEPKOVÉ MÍŠA ŘEZY

20664869_1406567826126164_4969618907087041035_n.png

 

 

 

 

Těsto:
185 g tmavé čokolády ( aspoň 60-70%)
185 g másla + na vymazání formy,3 vejce
310 g třtinového cukru ( může být i krupicový)
2 lžíce oleje ( rostlinného či kokosového)
100 g bílého jogurtu,220 g mouky Schar mix B
1 prášek do pečiva,45 g kakaa,1/2 lžičky jedlé sody,Špetka soli
Tvarohový krém:
500 g měkkého tvarohu v kostce
2-3 lžíce medu,400 ml smetany na šlehání
Poleva:
100 g tmavé čokolády
Čokoládu, máslo a 135 ml vody, necháme rozpustit v menším hrnci. Musíme často míchat. Vznikne nám hladká směs. Ve větší misce smícháme vejce, cukr a olej do pěny. Přilejeme vychladlou čokoládovou směs a jogurt a dobře prošlehejte. Mouku, prášek do pečiva, kakao, jedlou sodu a sůl promíchejte v jiné misce a pak postupně zašleháme do čokoládové směsi. Vznikne nám hladké těsto. Malý plech si vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem a vylijeme do něj těsto. Pečeme 40 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.

Krém – Do větší mísy dáme tvaroh a osladíme medem. Za stálého šlehání pomalu přiléváme smetanu, tak aby byla zapracovaná, ale krém nezřídl. Na vychladlé těsto naneseme krém.
Poleva- rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Čokoládu nakonec vylijeme na krém. Řezy pak necháme vychladnout v lednici.

 

LISTOVÉ ŘEZY S KRÉMEM

20708073_1406565612793052_3815387533879302431_n.jpg

 

 

 

 

500 g listového těsta ,hladká mouka na vál,600 ml mléka,120 g cukru krupice,2 balíčky vanilkového pudinku v prášku,100 g másla,3 lžíce meruňkového kompotu (Poleva)šťáva z 1/2 citronu,150 g moučkového cukru (prosátého)1-2 lžíce horké vody 

Těsto rozdělíme na 2 díly a každý rozválíme na stejný rozměr. 

Jeden díl necháme vcelku a druhý díl podélně rozkrájíme na pruhy. 
Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Před pečením propícháme vidličkou. 
Pečeme asi 20 minut při 200°C dozlatova.
Necháme vychladnout. 
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Pak ho rozšleháme a zašleháme do něj změklé máslo. Můžeme dochutit vanilkovou trestí. 
Krém natřeme na celý upečený díl, navrch položíme upečené pruhy, které potřeme zavařeninou. 
Z citronu, moučkového cukru a horké vody ušleháme hladkou polevu a naneseme ji na moučník. Necháme několik hodin v chladu ztuhnout a potom nakrájíme na kostky.

 

JAHODOVÉ ŘEZY SE SMETANOU A ŽELATINOU

20664727_1406588332790780_8412085233723999815_n.jpg

 

 

 
Piškot na velký plech: 25 dkg cukru krystal 15 dkg hladké mouky 1/2 prášku do pečiva 5 žloutků a bílky na sníh 5 polévkových lžic horké vodyKrém: 2 zakysané smetany 1 smetana ke šlehání moučkový cukr dle chutiNa ozdobení: jahody 2 sáčky želatiny Dr.Oetker
Cukr, žloutky, horká voda se ušlehá do pěny, opatrně po troškách přisypáváme hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, nakonec pomalu vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazaném a hrubou moukou vysypaném plechu s vyšším okrajem. Pečeme do zrůžovění cca. 10 min dle typu trouby.
Po upečení necháme piškot vychladnout. Mezitím si připravíme krém, smetanu ušleháme do tuha a pomalu do ní vmícháme kysané smetany a osladíme moučkovým cukrem dle chuti. Krém natřeme na vychladlý piškot a ozdobíme jahodami.
Nakonec přelijeme želatinou, kterou jsme si připravili dle návodu. Necháme ztuhnout nejlépe do druhého dne

 

LINECKÉ ŘEZY S POVIDLY

20728280_1406589609457319_255191676450203283_n.jpg

 

Těsto: 500g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150g krystalu, špetka soli, 3 lžíce mléka, 200g změklého másla, 4 žloutky a mimo to 6 bílků, 300g moučkového cukru, špetka soli, 1 lžíce Solamylu, 1 sáček plátkových mandlí (60g) a 1 a 1/2 skleničky švestkových povidel (celkem asi 450g).
Vypracovat hladké těsto a uložit na půl hodinky do lednice. Pak rozdělit na dvě poloviny, rozválet na velikost velkého plechu, každou placku uložit zvlášť na plech (jednu jsem pekla v hlubokém a druhou uložila na obrácený mělký plech, aby mi potom při skládání řezů šla pěkně sesunout). Oba pláty těsta propíchat vidličkou, poklást v rozestupech malými kopečky povidel a mezi ně pak natřít bílkový sníh, uhladit, posypat plátky mandlí a péct 20-25 minut na 160 stupňů.
Vychladlé spojit krémem, vršek ozdobit čokopolevou a nechat v lednici pěkně rozležet.
Sníh: Ušlehat bílky se špetkou soli, poté po částech přišlehat cukr a Solamyl.
Krém: 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce krystalu, 2 lžíce Solamylu, 3 lžíce hladké mouky, 500ml mléka, 200g změklého másla.
Z mléka, cukrů, žloutků, mouky a Solamylu uvařit hustý pudink a nechat vychladnout. Vyšlehat máslo do pěny a po částech přišlehat vychladlý pudink.
 
JSOU OPRAVDU MOC DOBRÉ, VYZKOUŠELA JSEM JE.
 

LITÁ BUCHTA S BROSKVEMI

20767735_1406589972790616_4974780194947905000_n.jpg

 

 

 

 

 

1 hrnek hladké mouky,kypř.prášek,hrnek cukru,2 vejce,1 hrnek mléka,půl hrnku oleje a rum..v druhé míse uděláme tvarohové těsto:2 tvarohy,hrnek moučky,1  vanilkový pudink, 2 vejce,půl hrnku mléka,vanilkový cukr a rozmíchat ..broskvový veliký kompot slijeme a broskve nakrájíme na kousky..postup:pekáček si vymažeme a vysypeme...dvě třetiny litého těsta nalijeme do pekáče,nato dáme tvarohové těsto,naskládáme pokrájené broskve a polijeme zbytkem litého těsta..pečeme asi 45minut

 

 

REBARBOROVÉ ŘEZY

 

20842120_1409421012507512_3086137573710180768_n.jpg180 g hladké mouky
150 g ovesných vloček
200 g tmavého cukru
1⁄2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1⁄4 lžičky soli
170 g změklého másla- nakrájeného na kousky

Na náplň
200 g rebarbory- nakrájené na kousky
250 g jahod- nakrájených na plátky
1 lžíce citronové šťávy
100 g krupicového cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu

Do hrnce nasypeme nakrájenou rebarboru, nakrájené jahody, prispypeme trochu cukru, přidáme citrónovou šťávu a necháme chvilku prohřát na mírném ohni, až
rebarbora změkne. Mezitím do zbylého cukru přimícháme škrob nasypeme do hrnce s rebarborou a jahody a chvilku prohřejeme.

Těsto:
Do velké mísy nasypeme ovesné vločky, mouku, cukr, kypřicí prášek, trochu soli a změklé máslo. Ručně vypracujeme těsto. Trochu si odebereme na drobenku. Těsto přeneseme na plech vyloženým pečicím papírem a lžící namačkáme do všech koutů.
Na těsto rozetřeme náplň z rebarbory a jahody a nakonec posypeme celý koláč drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C cca 35 minut.

 

TVAROHOVÉ ŘEZY S POVIDLY

 

20799285_1409426769173603_2945483284668924288_n.jpg

Těsto:
½ másla (125 g)
1 hrnek moučkového cukru
2 vejce
1 vanilkový cukr
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek mléka

Tvarohový koláč s povidly – před vložením do trouby
Náplň:
½ kg měkkého tvarohu
1 hrnek moučkového cukru
1 vanilkový pudinkový prášek
1 vanilkový cukr
1 vejce
Mléko podle potřeby
– vyšlehat
Dále: malou skleničku povidel (300 ml)
Příprava těsta: nejprve si vyšleháme změklé máslo, vejce, moučkový a vanilkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a vyšleháme hladké těsto.
Vyšší plech si vyložíme pečícím papírem a nalijeme půl těsta a rozetřeme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, pak zbytek těsta a na těsto s malou lžičkou nandáme povidla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170°C asi 30 min

 

OVOCNÉ ŘEZY SE ZAKYSANOU SMETANOU
20953761_1413094112140202_3121291293696050938_n.jpg
Na těsto:
150 g hladká mouka
2 zarovnaných KL Kypřicí prášek do pečiva Dr.Oetker
150 g cukr
1 balíček Vanilínový cukr Dr.Oetker
150 g máslo - změklé
3 vejce
150 ml mléko polotučné
Na náplň:
1 balíček Naturamyl Puding vanilka příchuť Dr.Oetker
500 ml mléko polotučné
3 zarovnaných PL cukr
750 g zakysaná smetana
1 kg směs lesní ovoce (ostružiny, maliny, rybíz, borůvky)
2 balíčky Dort-želé červené Dr.Oetker
250 ml šťáva jablečná (nejlépe 100%)
250 ml voda
4 zarovnaná PL cukr
Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín, vejce a mléko a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Těsto naneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Doba pečení: asi 20 min.
Korpus necháme vychladnout.
Na přípravu náplně uvaříme puding s mlékem a cukrem podle návodu na obale a za občasného míchání necháme zchladnout.
Do vlažného pudingu zašleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni zakysanou smetanu. Náplň naneseme na korpus a uhladíme. Uložíme asi na 1 hodinu do chladničky tuhnout.
Na náplň naneseme ovoce. Dort-želé připravíme se šťávou, vodou a cukrem podle návodu na obale a ovoce vlažným želé opatrně zalijeme. Vložíme do chladničky a necháme ztuhnout.
 
NEMUSÍ SE POUŽÍVAT ZNAČKOVÉ INGREDIENCE

 

HRABĚNČINY ŘEZY SE ŠVESTKAMI A SKOŘICÍ

20914706_1413179658798314_6144005105145535563_n.jpg450 g hladké mouky 1 Hera máslová příchuť 130 g moučkového cukru 3 žloutky 
Náplň
1 kg vypeckovaných švestek podle chuti skořice 3 bílky 4 lžíce moučkového cukru hrst posekaných vlašských ořechů (nemusí být) 
Všechny suroviny na těsto smícháme, vypracujeme hladké těsto, jež 1/3 strčíme na půl hodinky do mrazáku. Zbylé těsto vyskládáme do formy a mírně přitlačíme.
Na těsto poklademe vypeckované švestky, zasypeme je lehce skořicí, posypeme posekanými ořechy. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, který uhladíme nahoru na švestky. Zmrzlé těsto nastrouháme na sníh a dáme péct na 30-40 minut do vyhřáté trouby na 180°C. 

VYZKOUŠELA JSEM A MOC CHUTNALY

 

PUNČOVÉ ŘEZY

20882762_1414246015358345_236224959027612079_n.jpg

500 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
3 lžíce vody (horké)
1 dl šťávy (z rybízu)
4 lžíce rumu
1 balení kypřicího prášku
5 vajec
1 Hera
1 smetana ke šlehání
3 balení pudinkového prášku
Rozehřejeme Heru, necháme vychladit a přilejeme k ušlehané směsi z vajec,cukru a šlehačky. Postupně přidáváme pol.mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme do 3 talířů: 1.talíř těsto + 1 vanilkový pudink 2.talíř těsto + 1 kakaový pudink 3.talíř těsto + 1 malinový pudink Lžící na plech dáváme střídavě hromádky.Upečené a horké polijeme šťávou rybízovou 1 dl s 1 dl rumu. Nakonec dáme polevu z cukru 300 g,3 lžíce horké vody a 3 lžíce rumu.

 

MEDOVNÍK
 
21557724_1432242193558727_4447770950050849098_n.jpg
1 vejce
50 g tuku Iva
2 lžíce včelího medu
3 pol.lžíce mléka
1 lžička sody
150 g moučkový cukr
To vše dát do hrnce a na mírném ohni 5 minut stále míchat, ale nesmí se vařit ani bublat . Pak přidat 200g hladké mouky ca znovu 5 min.míchat , tento proces opakujeme ještě 2x ... Takže mouky celkem 600g Emotikona wink;) ...pak těsto rozdělíme v hrnci na 4 díly, každý vyválíme na tenký plát ( udržujte pořád v teple, těsto nesmí vychladnout ) plát dame ba vymazaný plech a pečeme cca 5 minut v předehřáté troubě na 180 st. Sundat z plechu ještě za tepla.
Krém:
3 vanilkové pudinky, uvařit v 600 ml mléka se 2 pol.lžícemi cukru. Uvařit, vychladím a vyšlehat s 250g másla.
 
JAHODOVÉ ŘEZY
 

 

Těsto
4 vejce,180 g cukru moučka,100 ml oleje,200 ml mléka,
250 g polohubé mouky

Krém
800 ml mléka,2 jahodové pudingy
2 lžíce změklého másla,2 lžíce cukru ,
1 tvaroh ve vaničce

Želatina
2ks Dortové želé červené
400 ml vody,5 lžic cukru

Postup
Nejprve si vymažeme a vysypeme hrubou moukou plech o rozměru 38x30 cm (hloubka je 4cm). Poté si předehřejeme troubu na 180C a vyšleháme si 4 bílky v tuhý sníh. Poté si vyšleháme 4 žloutky s cukrem moučka do pěny, přidáme tekuté ingredience a mouku. Nakonec ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na plech a pečeme “do růžova”, zdali je upečené těsto vyzkoušíme raději špejlí.

Krém si připravíme zcela jednoduše. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr, změklé máslo, pudingové prášky a uvaříme hustý puding. Do horkého pudingu vmícháme jeden tvaroh a poté ihned natřeme na upečený korpus. 

Nakonec jen ozdobíme jahodami nakrájenými na plátky a zalijeme želatinou (želatinu jsem od doby varu nechala 1 minutu povařit a ještě horkou natírala a lila na ovoce). Plech s připraveným dezertem uložíme na chladné místo, nebo do lednice a necháme vychladit. Před podávání nakrájíme řezy a můžeme servírovat.

 

RYCHLÉ SMETANOVÉ ŘEZY(od Danulky Vašíčkové)

19366241_1879614475611641_9077204850732816776_n.jpg


Těsto: 5 vajec, 120g krystalu, 120g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1/2 balíčku citronové kůry Finesse (Dr. Oetker), 2 lžíce rumu, špetka soli. Ze žloutků, poloviny množství cukru a vanilkového cukru ušleháme hustou pěnu, přidáme mouku, citr. kůru, rum a nakonec sníh z bílků, druhé poloviny cukru a špetky soli. Hotové těsto pak natřeme na vymazaný plech a pečeme cca 15 minut na 180 stupňů. Necháme vychladnout, potřeme Nutellou, pak smetanovým krémem a vršek dozdobíme šlehačkou (já použila 2 sáčky instantní a 200ml vychlazeného mléka) a čokoládou (já použila už hotové hoblinky z Lidlu).
Krém: 400g zakysané smetany, 400g smetany ke šlehání (2 kelímky, 31%), 4 lžíce moučkového cukru, 1 pudink bez vaření Créme Olé (Dr. Oetker.). Vše jen v míse asi minutku prošleháme.
Hotové necháme v lednici zatuhnout.
 

 

PIŠKOTOVÉ ŘEZY S TVAROHOVÝM KRÉMEM 
(od Kateřiny Rusínové)

 

18557023_633232956868466_2965943812320298154_n.jpg


Na 

korpus:
200 g moučkového cukru
4 ks vejce
100 ml oleje
100 ml mléka
290 g polohrubé mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
Na krém:
500 g tučného tvarohu
200 ml vaječného likéru
2-3 lžíce moučkového cukru
2 kelímky 40% smetany ke šlehání
A ještě:
cca 500 g drobného ovoce (jahody, maliny...) čerstvé nebo mražené
2 sáčky dortové želatiny červené Dr. Oetker

Postup přípravy

Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny. Po částech a střídavě přidáme tekutiny a prosátou mouku s pečivovým práškem.
Nalejeme do pečícím papírem vystlaného plechu se zvýšeným okrajem a pečeme v troubě na 180 °C cca 20 minut. Na mřížce necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme krém, a to jednoduše tak, že tvaroh vymícháme s vaječňákem, přidáme dotuha vyšlehanou šlehačku a spojíme v kompaktní krém.
Ten poté rozetřeme na piškot, poklademe ovocem a zalijeme želatinou připravenou dle návodu.

 

JABLKOVÝ KREMEŠ

20664560_1406577996125147_7879296588463165088_n.jpg

 

 

 

 

 

polohrubá mouka 150 g,moučkový cukr 150 g,vejce 5 ks, prášek do pečiva 1/2 balíčku,voda 3 lžíce


Ingredience jablíčková náplň:
oloupaná nastrouhaná jablka 1000 g
vanilkový cukr 1 balíček
cukr krupička podle potřeby
mletá skořice 


Ingredience pudinková náplň:
mléko 700 ml
vanilkový pudink 2 ks
cukr moučkový 100 g
máslo 200 g
smetana ke šlehání 400 ml
strouhaná čokoláda na zdobení nemusí být


Postup přípravy:
1.) Nejdřív si připravíme jablíčkovou náplň smícháním všech ingrediencí
2.) Plech na pečení vyložíme alobalem, který také tence potřeme vrstvou rozpuštěného másla. To proto, aby se nám alobal po upečení lépe sloupával. Na alobal navrstvíme jablíčkovou náplň, je dobré vymačkat z ní přebytečnou šťávu
3.) Teď připravíme těsto. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme vodu, znovu šleháme. Ušleháme z bílků tuhý sníh. Do žloutkové směsi lehce přimícháváme bílkový sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalejeme na jablíčkovou náplň. Dáme péct do předehřáté trouby na cca 180°C
4.) Uvaříme pudink z mléka a vanilkového pudinku. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem. Až pudink vychladne, pomalu přišleháme k němu máslo
5.) Až těsto vystydne,překlopíme ho, odstraníme alobal, namažeme na něj pudinkovou náplň. Poslední vrstvou bude našlehaná smetana ke šlehání. Kdo chce, může moučník přizdobit strouhanou čokoládou.

 

CHYTRÝ KOLÁČ (do trouby vložíte jedno těsto a vyndáte dezert s třemi vrstvami- od Jarmilky K.)

 

chytry-kolac-do-trouby-vlozite-jedno-testo-a-vyndate-dezert-s-tremi-vrstvami-681x511.jpg

 

 

 

 

 

250 g másla, 250 g polohrubé mouky, 1 litr mléka, 10 vajec,250 g cukru, 2 lžičky vanilkového aroma, špetka soli.

Máslo dáme před přípravou rozpustit. Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, hmota by měla zdvojnásobit svůj objem.Postupně přidáváme vychladlé máslo, mléko a vanilkové aroma. Za stálého šlehání přidáváme mouku, Z bílků ušleháme sníh a postupně ho vmícháme do žloutkové hmoty.

Vylijeme těsto na plech o velikosti 30x40 cm, vymazaný a vysypaný.Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut na 175 st.(při pečení se mohou objevit i praskliny.Když zákusek vychladne vložíme jej do ledničky a podáváme jej dobře vychlazený.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář