STERILOVANÉ OKURKY
I. STERILOVANÉ OKURKY
1 lžička hořčičného semínka pro jednu sklenici 0,7l
1/2 lžičky koriandru (koření) pro jednu sklenici 0,7l
600 g cukru krystal
1 bobkový list pro jednu sklenici 0,7l
1 hřebíček pro jednu sklenici 0,7l
1 křen
3 kopry
2 kuličky nového koření pro jednu sklenici 0,7l
4 pepře pro jednu sklenici 0,7l
3 cibule
2 mrkve
4 lžíce soli
1 l octu
2 l vody
1,5 - 2 kg okurek (nakládačky)
Větší okurky nakrájíme na podélné řezy, ve sklenici je proložíme snítky kopru, pokrájenými kolečky cibule, mrkve a křenu, do každé sklenice přidáme bobkový list, hořčičná semínka, koriandr, hřebíček, nové koření a pepř a přelijeme nálevem z octa, vody, cukru a soli. Uzavřeme víčkem a sterilujeme cca 25 minut při teplotě 80-85°C
II.STERILOVANÉ OKURKY
kopr,13 tabletek sacharínu,2000 ml vody,400 ml octa,200 g krupicového cukru,4 lžíce hořčičného semínka,1 konzervační přípravek Deko,mrkev
křen,cibule,1,5 - 2 kg okurek
Do hrnce dáme vodu a uvedeme do varu. Přidáme ocet, cukr, hořčičné semeno, Deko, sacharín a povaříme asi 2 minuty, necháme vychladit. Okurky umyjeme, cibuli, mrkev, křen očistíme a nakrájíme na kolečka. Do sklenic dáme 3 kolečka mrkve, cibule, křenu a kousek kopru. Naskládáme okurky a zalijeme nálevem, tak aby jsme měli v každé sklenici trochu koření z nálevu. Zavíčkujeme, naskládáme do zavařovacího hrnce, nalijeme vodu, vody tolik aby byly sklenice do poloviny ponořené. Vaříme 10 - 15 minut od bodu varu, aby chytlo víčko.
VÝROBA DOMÁCÍHO LÁKU
Suroviny (asi na 5 kg okurek):
4 l voda,1 l ocet (obyčejný),160 g sůl,300 g cukr,
40–50 tablet sacharin (průměrný sladkokyselý nálev – 45 tablet),
nakapat worcester,1 lžíce hořčičné semínko,3 kousky skořice celá
do prstů ,pepř celý, nové koření, jalovec event. snítka estragonu nebo kopru
Postup:
Vše se dá do vařící vody, lák se vaří 5 minut. Stačí částečně vychladit. Dobře kartáčkem omyté okurky vkládat do vymytých sklenic, doporučuje se přidat kolečka cibule, mrkve, kousky česneku (jde to i bez nich), a hlavně kopr. Zalít lákem a sterilovat 20 minut při 80 °C. Dodržet dobu i teplotu, jinak okurky změknou a veškerý efekt je pryč, okurky musí křupat! Větší okurky je dobré propíchat vidličkou, ať nejsou měkké a duté.
Tento nálev se dá používat i na čalamády, nakládanou papriku, kopr atd. U papriky se ještě zdržím – doporučuji krájet na větší kusy a nahoru vždy lžíci oleje. Dobrá červená paprika kapie (ta buclatá) je v domácím provedení oproti kupované famózní!
Zbylý nálev po konzumaci okurek nevyhazujte, lze jej použít do polévek typu kyselice, omáček i salátů místo octa. Chuť je pak mnohem jemnější díky vyvážené kombinaci koření.
STERILOVANÝ OKURKOVÝ SALÁT
3 PL kopr, 2 PL kr. cukr,2 lžičky sůl,špetka pepř.
Okurky namočíme do studené vody po dobu 10 minut, poté je pořádně omyjeme a necháme v sítku okapat, případně osušíme utěrkou.
Cibuli nakrájíme na menší kostky, česnek neprotlačujeme, ale také nakrájíme nadrobno.
Do velké misky dáme cibuli, česnek, na struhadle nastrouhané okurky, přidáme ocet, nasekaný kopr, cukr, sůl a pepř.
Vše spolu promícháme a necháme odstát půl hodinu. Po půl hodině ještě jednou směs promícháme a můžeme plnit omyté a suché sklenice.
Sklenice důkladně uzavřeme a dáme do hrnce s vodou (voda by měla být do poloviny poháru). Od bodu varu odsledujeme 10 minut a necháme sterilizovat.
Pak sklenice vyjmeme, zkontrolujeme, zda víčka těsní, otočíme dnem vzhůru, zakryjeme utěrkou a necháme vychladnout.