MARMELÁDY- DŽEMY
BEZINKOVÁ POVIDLA
Potřebujeme: 1 kg bezinek, 2 až 3 lžíce medu, 200 g cukru krystal, 50 g nastrouhaného perníku, šťávu z 1 citrónu, 1-2 lžíce rumu
Postup: Zralé plody bezinek rozvaříme s vodou na kaši. Vychladlé prolisujeme a do vzniklé šťávy přidáme cukr, nastrouhaný perník, med, šťávu z citrónu a rum. Za stálého míchání vaříme, dokud nejsou povidla dostatečně hustá. Ještě teplá povidla naplníme do vymytých a vysušených skleniček a sterilujeme10-15 minut při 80 °C.
DŽEM Z ČERNÉHO BEZU
40 květů černého bezu bez stopek 1,5 l vody svařit - vychladit 2 vymačkané limetky nebo 1 citron 1 pektogel 1x Gelfix 3:1
40 květů bezu bez stopek opláchneme pod tekoucí vodou, abychom se zbavili nečistot.
Svaříme si 1,5l vody - vychladíme a nalijeme na bezové květy. Necháme 2 dny louhovat, potom přes plátýnko vymačkáme a přidáme 2 vymačkané limetky nebo citron.
Dáme na kamna a necháme slabě probublat. Přidáme pektogel smíchaný se 2 lžicemi želírujicího cukru 3v1. Provaříme cca 5 minut, potom přidáme zbytek želirovacího cukru a vaříme cca 15 minut. Dáváme do nahřátých skleniček a otočíme. Mám 5 skleniček s přidáním limetek a 6 skleniček s citronem.
DŽEM Z ČERNÉHO BEZU A JABLEK
-
1 kg bezových bobulí otrhaných ze stopek
-
1/2 kg jablek zbavených jádřince a oloupaných,3 dcl vody,3 citrony,3 snítky meduňky,1 kg krystalového cukru. Nejrychlejším způsobem, jak sklidit bezové bobule, je odstřihnout vždy celý střapec. Vybírejte takové, na kterých jsou plody dobře a rovnoměrně vyzrálé a přitom už nejsou seschlé. Doma bobulky nad širší mísou prsty jemně stáhněte ze stopek. Ty, které jsou zralé akorát, půjdou snadno, zelené pevně držící nechte být – jsou stejně málo sladké a mají příliš trpkou chuť. Otrhané plody ponořte do vody, vyplavte smítka a suché kuličky a nakonec sceďte. Jablka potlačí silnou bezovou vůni, dodají jemnost a pektin důležitý pro výslednou konzistenci. Očištěná jablíčka nakrájejte na hrubší kostky, dejte do velkého hrnce, podlijte vodou a vařte asi 10 minut dokud nezměknou. Doba se může malinko lišit podle odrůdy jablek. Tyčovým mixérem je snadno proměníte na pyré, ke kterému přisypte kuličky bezu a cukr, přidejte meduňku. Společně vařte dalších 15 minut, nakonec ochuťte šťávou ze 3 citronů, nechte ještě minutku vařit a proveďte test želírování. Na vychlazený talíř kápněte trošičku džemu a za chvilku uvidíte, zda jeho hustota odpovídá vašim představám. Pokud je příliš řídký, vařte dalších 5 minut a test opakujte. Vyvařené meduňkové snítky vylovte a vyhoďte. Džem plňte do nahřátých sklenic.
-
JEŠTĚ JEDEN RECEPT S JABLKY A BEZINKAMI
-
1ks citron, 1 balíček kyselina sorbová, 2 kg bezinek,1 lžíce mleté skořice,2 kg jablek
-
Nastrouhaná vyjádřená jablka (2 kg čisté váhy) a bezové kuličky nejméně 15 minut společně povaříme. Poté propasírujeme přes jemné síto, abychom jablka zbavili slupek, bezinky peciček a získali tak jemnou kašovitou hmotu. Nezáleží na tom, zda bezinky a jablka vaříme a pasírujeme zvlášť či dohromady.
Do získané hmoty přidáme 1 kg cukru a cca 10 minut vaříme, až marmeláda začne želírovat. Poté do bezinkové marmelády přidáme šťávu z citronu, lžičku skořice a konzervant.
Bezinkovou marmeládu plníme do skleniček a používáme podle chuti.
Pár doplňujících postřehů k receptu: Možná se divíte, proč se k bezinkám přidávají jablka. Důvod je prostý - samotná bezinková marmeláda není tak dobrá. Bezinky skutečně hodně barví (dříve se používaly i jako barvivo), proto raději nepoužívejte novou utěrku. Kyselina sorbová je běžně k dostání pod názvem Pomůcka ke konzervování. Pro jistotu můžeme ještě samozřejmě na marmeládu před zavíčkováním nalít trošku alkoholu.
MRKVOVÁ MARMELÁDA
-
ze 6 citronů citronová šťáva
750 g cukr krystal
1 dl rum
1 kg mrkev
JAKÝKOLIV DRUH MARMELÁDY ZHOTOVENÝ DO 5 MINUT
1 kg ovoce
1kg cukru...
4 lžíce citronové šťávy
Příprava:
Umyjeme ovoce, pokud máme třešně, višně nebo meruňky, odstraníme semínka.
Vložíme do mísy a zalijeme cukrem a necháme stát v chladu přes noc.
V dopoledních hodinách Položíme na sporák a vaříme.
Když se směs začne vařit, přidáme citronovou šťávu a vaříme dalších 5 minut.
Nalejeme džem do sklenic a uzavřeme víčkem.
Otočíme sklenice vzhůru nohama, obalíme do utěrky a necháme ji po dobu několika hodin, dokud nevychladne.
Zavařenina vydrží k dlouhou dobu. Z této dávky vytvoříte asi 1 litr.
OSTRUŽINOVÝ DŽEM
1 lžička kyseliny citronové
600 g cukru krystal
1 Želírfix 2:1...
2 lžíce rumu
1,5 kg ostružin
Ostružiny propláchneme pod vodou a dáme do kastrolu vařit. Ze začátku pozvolna zahříváme za občasného zamíchání, asi po 10 minutách ostružiny přivedeme k varu a šťuchadlem na brambory je trochu pomačkáme. Ve 2 lžících cukru rozmícháme Želífix, přidáme do ostružin a 5 minut povaříme. Přidáme zbývající cukr a od bodu varu povaříme 2 minuty. Do odstaveného džemu vmícháme kyselinu citrónovou a rum. Naplníme do skleniček a dáme sterilovat na 15 minut při 85°C. Získáme 9 skleniček od dětské výživy.
ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA
2 kg vyzrálých šípků; 0,5 kg cukru; balíček želírovacího prostředku.
Šípky dusíme v trošce vody dokud nezměknou. Pak je prolisujeme. Protlak svaříme do husta. Pak přidáme cukr a želírovací prostředek a chvíli povaříme. Plníme do sklenic, víčkujeme a máme hotovo! Kdo chce, může nejdřív ze šípků vybírat semena a chloupky, ale jen se zbytečně nadře – semena se neprolisují a chloupky se rozvaří. Použití je všestranné a obvyklé, ale marmeláda se používá i pro přípravu šípkové omáčky. Šípek pomáhá proti chřipce, nachlazení a infekci, proto je dobré jíst tuto marmeládu když na vás “něco leze.”
ŠÍPKOVÁ MARMELÁDA Z CELÝCH ŠÍPKŮ
500 g cukr krystal
4 kusy hřebíček
šípky, 1 kg
Šípky omyjeme, zbavíme stopek a bubáků, zalijeme vodou a cca 30 minut vaříme, poté propasírujeme přes sítko. Zbytek v sítku opět 15 minut povaříme s vodou a propasírujeme. Opakujeme ještě jednou. Zbudou zrníčka, které vyhodíme. Základ marmelády povaříme 15-20 minut s cukrem a hřebíčkem, nalijeme do skleniček a zavaříme. Marmeláda krásně ztuhne. Je výborná k masu, sýrům a nebo jako základ pro šípkovou omáčku.
JABLEČNÁ POVIDLA
1 dl octa
1 kg cukru krystal
5 kg oloupaných a nastrouhaných jablek
e velké nádobě vaříme všechny ingredience (můžeme přidat i trochu skořice) za častého míchání do zhoustnutí, až se dělá za vařečkou brázda. Naplníme do sklenic a dáme sterilovat.
CUKETOVÝ DŽEM S CITRONEM A ZÁZVOREM
1 kg očištěné cukety
2 ks velké citrony (šťáva)
30 g čerstvý zázvor (očištěný)
500 g krystalového cukru...
1 bal.želírovací přípravek s pektinem (2: 1)
Cukety očistíme (oloupeme, vydlabeme) a nakrájíme na menší kousky. Z citronů vytiskneme šťávu.
Nakrájené cukety, citrónovou šťávu a trochu cukru (2 - 3 lžíce) dáme do hrnce se silným dnem a za stálého míchání pomalu vaříme, dokud cuketa nezměkne.
Těsně před vypnutím přidáme najemno nastrouhaný zázvor. Vypneme, necháme chvilku vychladnout, a pak rozmixujeme ponorným mixérem na hladkou masu. A dále už postupujeme podle návodu na obalu želírovacího přípravku.
Každý želírovací přípravek je jiný, proto VŽDY postupujte podle návodu, který píše výrobce na obalu!
Na závěr (před naléváním do sklenic), můžete do džemu přidat trochu kyseliny citrónové, džem bude hustší.
Hotový horký džem nalijeme do čistých a suchých sklenic a rychle ho (ještě horký) zavíčkujeme. Sklenice naskládáme na plech a vložím do vyhřáté trouby (cca 180 °), kterou ale hned vypnu a poháry v ní nechám vychladnout. Je to něco jako moje obdoba staré techniky, kterou používali naše babičky (horký džem zabalit do deky a nechat vychladnout).
Vychladlý džem odložíme na chladné a tmavé místo.
* Poznámka: Tento džem není vhodný pro plnění koláčů a buchet, protože vytéká. Je to spíše džem na natírání, např. vánočního cukroví, do zákusků nebo na chléb.
BROSKVOVÝ DŽEM
1 kg broskve - oloupané, vypeckované, 1ks želírovací prostředek ,1 kg cukr krupice, kyselina citronová dle chuti (nemusí být)
MERUŇKOVÁ MARMELÁDA
700 g cukr krupice,2g kysela citronová,1,7 kg meruněk,1 pektin
Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. V hrnci na mírném ohni je rozvaříme a poté propasírujeme přes cedník nebo jemné síto. K protlaku přidáme 150 g cukru a na silném ohni cca 15 minut provaříme. Přidáme pektin smíchaný s trochou cukru a několik minut zahříváme a vmícháme zbytek cukru.
Vaříme dokud se cukr zcela nerozpustí, poté přidáme kyselinu citronovou a vaříme až začne džem rosolovatět. Nalijeme do zavařovacích sklenic , zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
HRUŠKOVÝ DŽEM SLAZENÝ ROZINKAMI A MEDEM
Recept je od Šárky
Oloupejte a vykrájejte hrušky, abyste měli čistá dvě kila. Hrušky dejte do hrnce a přidejte půl kila nesířených rozinek. Můžete si je i den do předu namočit. Směs vařte, až pustí vodu, přidejte 5 vrchovatých lžiček perníkového koření a šťávu z jednoho citronu. Vařte dále až se hrušky rozvaří, trvá to podle tvrdosti hrušek, asi tak 30 minut. Můžete si i trochu pomoci tyčovým mixerem. Nakonec přidejte med podle toho jak chcete mít džem sladký. Já dala asi tak třetinu velké sklenice medu. A teď byste měli přidat pektin. Nemůžete si ho ale rozmíchat v cukru (když nechcete mít v džemu vůbec žádný cukr), což se normálně dělá, a to je docela problém. Takže já jsem vypnula plotýnku a pektin (na jedno kg ovoce si připravte tak 15 až 20 g pektinu) velice jemně vsypávala do džemu a zuřivě šlehala, aby se nevytvořily hrudky. Vařte dalších pět minut, abyste pektin rozvařili a džem po vychladnutí zhoustl. Další variantou je vařit džem na velké pánvi nebo v širokém hrnci, odpařit vodu a nepřidávat pektin. Výsledek mne nadchl, teď po pár dnech se chuť džemu moc pěkně rozležela. Jogurt s ním je velká dobrota!