LOUPÁČKY,ŠNECI
KYNUTÍ ŠNECI S PUDINKEM A ROZINKAMI
Náplň: 600ml mléka, 2 pudinkové vanilkové prášky, 4 lžíce krystalu, 1 vanilkový cukr, 100g másla a mimo to 2 lžíce rumu a rozinky (ty necháme v rumu pěkně se nabumbat). Uvařit hustý pudink, do ještě teplého vařečkou zašlehat 100g másla a nechat mírně vychladnout.
Těsto zpracováno a vykynuto v pekárně, rozválet na sílu 1cm, potřít náplní, posypat rozinkami, srolovat, nití nakrájet na cca 2cm silné dílky a ukládat řezem na plech s pečícím papírem (z tohoto množství jsem udělala 18 šneků na 2 velké plechy). Nechat pod igelitem asi 20 minut kynout, pak potřít rozšlehaným bílkem a péct 20 minut na 170 stupňů.
MÁSLOVÉ PLUNDROVANÉ LOUPÁČKY
210-225 g vody,50 g cukru,vejce,40 g másla
450 g hladké mouky,větší špetka soli,21-25 g droždí
Na provalování:
100 g másla,50 g hladké mouky
– změklé máslo smícháme s moukou
Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout. (Vody dáme nejprve 210 g, později při zadělání těsta je možné po troškách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale ne měkounké.)
Přidáme zbytek surovin, z vejce pouze dvě lžíce (zbytek schováme na potření pečiva před pečením) a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici. Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice.
MEDOVÉ UZLE
1 droždí ( kvásek )
špetka soli
2 lžíce vlažného medu
6 dkg cukru
130 ml mléka
1 vejce
10 dkg másla (Hery),kůra z 1/2 citronu,máslo na potření těsta, mletá skořice, cukr,máslo+rum na potření po upečení
Zaděláme těsto a necháme kynout asi 1 hodinu. Rozdělíme na 2 díly. Každý díl rozválíme do obdélníku, potřeme máslem, posypeme cukrem, skořicí a zamotáme do závinu. Krájíme na dílky, které na plechu trochu zmáčkneme, potřeme máslem a pečeme při 190 °C asi 10 minut. Horké potíráme máslem s rumem a sypeme cukrem.
velká špetka soli
100 g cukru krupice
150 g másla
1 vejce
1 kelímek smetany na vaření (200 g)
30 g droždí
1 lžíce máku na posypání
Postup
V robotu se sekacím nebo míchacím nástavcem nejprve zpracujte mouku, cukr, sůl a máslo na hrubou drobenku.
Vajíčko rozdělte na žloutek a bílek. Bílek odložte stranou, přijde na řadu později. Smetanu lehce ohřejte, aby nebyla úplně studená, ale ani teplejší než lidské tělo, rozdrobte do ní droždí a rozmíchejte, aby se rozpustilo. Přidejte žloutek a rozkvedlejte.
Robotovi, který zpracovává mouku, nařiďte nejnižší rychlost a pozvolna přilévejte připravenou smetanu. V míchací nádobě začne postupně vznikat těsto, které by po chvíli po přilití poslední kapky tekutiny mělo být vláčné a tvárné jako plastelína - ani příliš mokré, ani příliš suché a drobivé. Je-li suché a nechce se spojit, pomozte mu jednou až dvěma lžícemi mléka. Je-li příliš lepivé, nejprve mu nechte trochu času, mouka ještě něco do sebe nasaje. Teprve pak přispěchejte se záchrannou trochou hladké mouky navíc.
Těsto nechte pomalu hníst asi 10 minut, až bude hladké a jemné. Zpracujte z něj rukama kouli a uložte do mísy. Zakryjte utěrkou nebo ještě lépe fólií, aby neosychalo, a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Počítejte s tím, že to bude trvat nejméně hodinu. Těsto je poměrně hutné a droždí to bude chvíli trvat. Jakmile do těsta potom šťouchnete prstem, důlek by se měl jen pomalu zaplnit zpět.
Vyklopte těsto z mísy a rozkrojte ho na dvě poloviny. Z obou vytlačte rukama vzduch a na pomoučněném válu vyválejte na kruhy o průměru aspoň 30 cm, tenké kolem půl centimetru. Každý kruh rozřízněte na šest stejných částí, jako byste krájeli pizzu.
Dva plechy vyložte papírem na pečení. Každou z dvanácti nakrájených částí těsta nyní smotejte do tvaru rohlíku: položte kousek těsta před sebe tak, aby vnější obvod původního kruhu směřoval směrem k vašemu břichu a špička, tedy střed kruhu, od vás. Postupně zatáhněte za všechny tři rohy a těsto trochu vytáhněte do stran. Pomocí natažených prstů a dlaní rukou pevně smotejte těsto směrem od sebe, tedy od obvodu ke středu. Skončete tak, aby špička zůstala dole, pod zamotaným rohlíkem. Ohněte rohlík do podkovy a oba tenké konce, které obsahují velmi málo těsta, přehněte kousek zpět a stlačte. Centimetr by měl stačit. Zajistíte si tím, že se rohlíčky nezačnou dalším kynutím rozmotávat. Přeneste na připravený plech; totéž zopakujte se zbytkem těsta.
Nevykynuté rohlíčky potřete rozšlehaným bílkem, který vám zůstal. Opět je nechte důkladně vykynout, zhruba stejnou dobu, co trvalo první kynutí. Dokud nezvětší svůj objem na dvojnásobek, nemá smysl je dávat do trouby. Ke konci kynutí rozehřejte troubu na 200 stupňů.
Vykynuté rohlíčky znovu potřete bílkem a posypte mákem. Vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 150 stupňů (zapněte horkovzdušný oběh, pokud máte). Pečte 20-22 minut do půvabné zlaté barvy, v polovině pečení otočte a prohoďte oba plechy.
Upečené loupáčky nechte vychladnout na mřížce, teprve potom se do nich můžete směle pustit. Horké, právě upečené kynuté těsto se totiž při ukrojení nebo ulomení sráží.