SIRUPY,ŠTÁVY,MEDY
BEZINKOVÝ SIRUP
bohatý na vitamín C. Získáte z tohoto receptu asi 2,5 litru vynikající šťávy
-jednodušší recept, tento dělám já a je dobrý
1,2 kgplodů černého bezu,
-
750 g hnědého třtinového cukru
-
1 ks vanilkového lusku
-
2 ks citronu - vymačkaná šťáva
-
1 ks pomeranč - vymačkaná šťáva
-
-
Nejdříve plody omyjte a zkraťte stonky.
-
Vidličkou, nebo rukou otrhejte bobule (použijte rukavice) dejte je do kastrolu, přidejte rozříznutý vanilkový lusk a přilijte studenou vodu, aby byly bobule ponořené.
-
Přiveďte k varu a nechte pomalu dusit minimálně 20 minut.
-
Přeceďte přes sítko, šťávu nalijte do kastrolu, přidejte hnědý cukr, šťávu ze 2 citrónů a jednoho pomeranče.
-
Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
-
Nechte mírně zchladit a šťávu nalijte do vyvařených lahví.
-
Láhve uzavřete a šťávu uchovávejte v ledničce.
-
NEMĚLA JSEM UŽ TŘTINOVÝ CUKR A POUŽILA JSEM KLASICKÝ KRYSTAL A JE VÝBORNÝ
-
ŠTÁVA Z BOBULÍ ČERNÉHO BEZU
-
Dobře vyzrálé bezinkyopereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (nepřidáváme žádnou vodu) a na 1 litr štávy přidáme 300g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 st. asi 20 minut.
-
BEZINKOVÝ LIKÉR
-
-
-
Vyrobíte ho ze 2 litrů opraných a okapaných bobulek černého bezu, které povaříte 20 minut v litru vody, přecedíte a přidáte 1 kg cukru. Opět povaříte 20 minut, přidáte balíček vanilkového cukru a lžíci mleté kávy, vaříte ještě asi 5 minut a necháte vystydnout. Následně do směsi přilijte 0,5 l rumu nebo vodky a nalijte do láhví, které uchovejte v temnu a chladu. Užívejte jednu půl deci denně.
-
CITRONOVÁ ŠTÁVA
6 citronu (můžou být i pomeranče),2 l vody (studené převařené),2 kg cukru,7,5 dkg kyseliny citronové,pektogel (proti plísni).
Citrony omyjeme, a nakrájíme na kolečka ( vybereme pecky). Do skleněné nebo nerezové nádoby vložíme a zasypeme kyselinou citronovou a zalijeme vodou. Necháme 2 dny louhovat a potom přecedíme, přidáme cukr, mícháme než se cukr rozpustí, nevaříme. Nakonec vsypeme 2 sáčky pektogelu a zamícháme. Štávu v letních dnech skladujeme v lednici.
SIRUP Z KVĚTU ČERNÉHO BEZU
Na jednu velkou lahev dáme do poloviny lahve květy černého bezu (můžeme nahradit i mátou nebo meduňkou), 1 velký citron na kolečka nakrájený, dále šťávu ze dvou citronů. Zalijeme vodou a necháme 1 den louhovat, pak přecedíme přes plátýnko a na 1 litr přidáme 1 kg cukru.
DOMÁCÍ ZÁZVOROVÁ LIMONÁDA
Zázvor je známý nejen svým pozitivním vlivem na zdraví, ale též výraznou chutí a vůní. I proto bývá oblíbenou ingrediencí při přípravě letních limonád.
Počet porcí: 4
Ingredience:
8 až 10 lžic zázvorového sirupu
1 l studené vody (může být i sodovka)
citrónová šťáva
čerstvá máta
led
Postup:
Příprava domácí zázvorové limonády je velice jednoduchá. Stačí si připravit nebo pořídit kvalitní a chutný zázvorový sirup a základ limonády je hotový. Do džbánku nalijte zázvorový sirup, přidejte led, lístky čerstvé máty a vše zalijte sodovkou. Podle chuti přidejte citronovou šťávu nebo rovnou použijte zázvorovo-citronový sirup.
JITROCELOVÝ DOMÁCÍ SIRUP
2 plné hrsti jitrocele i s kořínky,750 g medu,1 litr vody,šťáva z 1 citronu
Nasbíráme jitrocel (samozřejmě v čistém prostředí) i s kořínky (lze i bez něj, ale nebude tak účinný). Velmi pečlivě jej opereme, kořínky promneme od hlíny a propláchneme do čista. Nakrájíme na kousky. Vaříme v 1 litru vody 20 min.
Slijeme, promícháme s medem a svaříme do hustého sirupu, přidáme šťávu z 1 citronu, dáme do vhodných skleniček ,uchováváme v chladu (ne nutně v lednici).
Poznámka
Užívá se až 6 krát denně po 1 polévkové lžíci. Výborný při zánětu průdušek, chrapotu, zahleněném krku a při rýmě.Z tohoto množství je necelý litr sirupu (asi 800 ml)
ŠÍPKOVÝ SIRUP
1 kg čerstvých šípků,1,5 l vody,1,5 kg cukru, pomerančová šťáva z 1 pomeranče,citronová šťáva z 1 citronu,5 lžic medu
Šípky pořádně omyjeme, nějaká ta stopka, nebo lístek nevadí. Rozmixujeme, rozklepeme, rozřežeme - zkrátka nějak rozrušíme strukturu, stačí nahrubo. Zalijeme vodou a necháme v ledničce 24 hod. louhovat.
Druhý den přelijeme všechno do kastrůlku a zahřejeme. Nesmí se to vařit, aby se nezlikvidovaly všechny dobré látky z šípku. Uděláme z toho takový horký čaj. Pořádně přecedíme - přes hodně jemné sítko, nebo ještě lépe přes plátýnko.
Vmícháme cukr - množství podle množství tekutiny v poměru 1:1 (nikdy nezůstane přesně 1,5 l, jako jsme použili vody, takže je to vždycky individuální). Vmícháme šťávu z citrusů a med, pořádně rozmícháme, až se všechno rozpustí, necháme vystydnout a přelijeme do nádoby s víčkem. Vysoký obsah cukru by měl tekutinu konzervovat, přesto to skladuji v ledničce. Používám buď od vody, jako sirup, nebo na slazení čaje - hlavně v tomto období, kdy hrozí nemoci.
Poznámka
Šípek má prý hodně vitaminu C, nevím, kolik ho přeleze do tohoto sirupu, každopádně je velmi chutný, mají ho rády i děti. Můžou se použít i sušené šípky, upravte si ale množství vody. Přídatným látkám se meze nekladou - další ovoce, bylinky, koření (skořice, hřebíček....).
PAMPELIŠKOVÝ SIRUP
100 ks pampeliškových květů,700 ml vody, 1 kg cukru, 1/2 lžičky kyseliny citronové
Květy zalijeme horkou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.Přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno a vaříme s cukrem, až začne houstnout. Přidáme kyselinu citrónovou a povaříme. Horký plníme do skleniček.
PAMPELIŠKOVÝ MED
400 květů pampelišek, 1 litr vody, 2 citrony, 1,5 kg cukru
Citróny nakrájíme na kolečka, necháme s pampeliškami a vodou 20 minut povařit. Poté odstavíme a necháme 24 hod. vyluhovat. Přecedíme (přes plátno), přidáme cukr a 2 hod. povaříme. Plníme do skleniček.
BEZINKOVÝ MED
40 květů bezinek, 3 citrony, 1 litr vody, 1 kg cukru krystal
Vybereme čisté květy, pokud možno neumýváme nebo jen opatrně opláchneme vodou aby v nich zůstal pyl.
Květy zalijeme litrem studené vody a přidáme umyté, na kolečka nakrájené citróny bez jader. Dbáme na to, aby byly květy všechny pořádně namočené.Necháme namočené do druhého dne, potom pořádně vyždímáme a šťávu přecedíme.Přidáme cukr a vaříme na mírném ohni cca hodinu a půl. Naplníme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme na 5 minut dnem vzhůru.
Poznámka
Bezinkový "med" není tak hustý jako opravdový včelí med.
Pokud bude houstnout opravdu málo, je možné přidat trochu cukru.
TYMIÁNOVÝ SIRUP
Hrnek vody a hrnek cukru svaříme tak,a by se cukr úplně rozpustil. poté nasypeme sáček tymiánu (můžete použít i čerstvý pokud máte na zahrádce).Necháme 1-2 minuty povařit a necháme louhovat až do vychladnutí, nejlépe přes noc.Poté slijeme přes cedník. Drobné kousíčky tymiánu nejsou na závadu.
Podáváme 1 lžičku několikrát denně. Je výborný při nemocech z nachlazení, astmatu, a pro trávicí ustrojí. Tlumí suchý a dráždivý kašel. Usnadňuje vykašlávání.
Recept je od Olinky Priclové
ŠALVĚJOVÝ SIRUP
600 ml vody, 500g cukru.Povaříme dvě minuty, poté přidáme dvě velké hrsti omyté šalvěje a ještě minutku povaříme. Přidáme po vypnutí nakrájený citron na kolečka, a necháme 24 hodin louhovat. Poté přes plátýnko scedíme a nalijeme do lahví a uchováváme v lednici.
Působí antisepticky, antivirově a antibakteriálně. Zabraňuje průjmům a omezuje pocení.
Podáváme tak, že přilijeme do hrnku horkou vodu, přidáme 1 lžíci sirupu a hodně citronu ....