Jdi na obsah Jdi na menu
 


SIRUPY,ŠTÁVY,MEDY

 

BEZINKOVÝ SIRUP

bohatý na vitamín C. Získáte z tohoto receptu asi 2,5 litru vynikající šťávy

14141669_1038996439549973_8214800040011874298_n.jpg

 

 

-jednodušší recept, tento dělám já a je dobrý

 

1,2 kgplodů černého bezu,

  • 750 g hnědého třtinového cukru

  • 1 ks vanilkového lusku

  • 2 ks citronu - vymačkaná šťáva

  • 1 ks pomeranč - vymačkaná šťáva

  •  

  • Nejdříve plody omyjte a zkraťte stonky.

  • Vidličkou, nebo rukou otrhejte bobule (použijte rukavice) dejte je do kastrolu, přidejte rozříznutý vanilkový lusk a přilijte studenou vodu, aby byly bobule ponořené.

  • Přiveďte k varu a nechte pomalu dusit minimálně 20 minut.

  • Přeceďte přes sítko, šťávu nalijte do kastrolu, přidejte hnědý cukr, šťávu ze 2 citrónů a jednoho pomeranče.

  • Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.

  • Nechte mírně zchladit a šťávu nalijte do vyvařených lahví.

  • Láhve uzavřete a šťávu uchovávejte v ledničce.

  • NEMĚLA JSEM UŽ TŘTINOVÝ CUKR  A POUŽILA JSEM KLASICKÝ KRYSTAL A JE VÝBORNÝ

  • ŠTÁVA Z BOBULÍ ČERNÉHO BEZU

  • Dobře vyzrálé bezinkyopereme, rozvaříme a prolisujeme. Získanou šťávu přivedeme do varu (nepřidáváme žádnou vodu) a na 1 litr štávy přidáme 300g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme při teplotě 80 st. asi 20 minut.

  • BEZINKOVÝ LIKÉR

  •  

  • 5987755542a22-912.jpg

  •  

  • Vyrobíte ho ze 2 litrů opraných a okapaných bobulek černého bezu, které povaříte 20 minut v litru vody, přecedíte a přidáte 1 kg cukru. Opět povaříte 20 minut, přidáte balíček vanilkového cukru a lžíci mleté kávy, vaříte ještě asi 5 minut a necháte vystydnout. Následně do směsi přilijte 0,5 l rumu nebo vodky a nalijte do láhví, které uchovejte v temnu a chladu. Užívejte jednu půl deci denně. 

  • CITRONOVÁ ŠTÁVA

  • citronova-stava-4355-413-295-exact.jpg

6 citronu (můžou být i pomeranče),2 l vody (studené převařené),2 kg cukru,7,5 dkg kyseliny citronové,pektogel (proti plísni).

Citrony omyjeme, a nakrájíme na kolečka ( vybereme pecky). Do skleněné nebo nerezové nádoby  vložíme a zasypeme kyselinou citronovou a zalijeme vodou. Necháme 2 dny louhovat a potom přecedíme, přidáme cukr, mícháme než se cukr rozpustí, nevaříme. Nakonec vsypeme 2 sáčky pektogelu a zamícháme. Štávu v letních dnech skladujeme v lednici.

 

SIRUP Z KVĚTU ČERNÉHO BEZU

dscf2393-234x300.jpg

 

 

 

 

 

 

Na jednu velkou lahev dáme do poloviny lahve květy černého bezu (můžeme nahradit i mátou nebo meduňkou), 1 velký citron na kolečka nakrájený, dále šťávu ze dvou citronů. Zalijeme vodou a necháme 1 den louhovat, pak přecedíme přes plátýnko a na 1 litr přidáme 1 kg cukru.

 

DOMÁCÍ ZÁZVOROVÁ LIMONÁDA

imagehandler.jpg

Zázvor je známý nejen svým pozitivním vlivem na zdraví, ale též výraznou chutí a vůní. I proto bývá oblíbenou ingrediencí při přípravě letních limonád.

Počet porcí: 4

Ingredience:
8 až 10 lžic zázvorového sirupu
1 l studené vody (může být i sodovka)
citrónová šťáva
čerstvá máta
led

Postup:
Příprava domácí zázvorové limonády je velice jednoduchá. Stačí si připravit nebo pořídit kvalitní a chutný zázvorový sirup a základ limonády je hotový. Do džbánku nalijte zázvorový sirup, přidejte led, lístky čerstvé máty a vše zalijte sodovkou. Podle chuti přidejte citronovou šťávu nebo rovnou použijte zázvorovo-citronový sirup.

 

JITROCELOVÝ DOMÁCÍ SIRUP

jitrocelovy-sirup-18335-413-295-exact.jpg

2 plné hrsti jitrocele i s kořínky,750 g medu,1 litr vody,šťáva z 1 citronu

 

 

Nasbíráme jitrocel (samozřejmě v čistém prostředí) i s kořínky (lze i bez něj, ale nebude tak účinný). Velmi pečlivě jej opereme, kořínky promneme od hlíny a propláchneme do čista. Nakrájíme na kousky. Vaříme v 1 litru vody 20 min.

Slijeme, promícháme s medem a svaříme do hustého sirupu, přidáme šťávu z 1 citronu, dáme do vhodných skleniček ,uchováváme v chladu (ne nutně v lednici).

Poznámka

Užívá se až 6 krát denně po 1 polévkové lžíci. Výborný při zánětu průdušek, chrapotu, zahleněném krku a při rýmě.Z tohoto množství  je necelý litr sirupu (asi 800 ml)

ŠÍPKOVÝ SIRUP

sipkovy-sirup-147304-413-295-exact.jpg

1 kg čerstvých šípků,1,5 l vody,1,5 kg cukru, pomerančová šťáva z 1 pomeranče,citronová šťáva z 1 citronu,5 lžic medu

Šípky pořádně omyjeme, nějaká ta stopka, nebo lístek nevadí. Rozmixujeme, rozklepeme, rozřežeme - zkrátka nějak rozrušíme strukturu, stačí nahrubo. Zalijeme vodou a necháme v ledničce 24 hod. louhovat.

Druhý den přelijeme všechno do kastrůlku a zahřejeme. Nesmí se to vařit, aby se nezlikvidovaly všechny dobré látky z šípku. Uděláme z toho takový horký čaj. Pořádně přecedíme - přes hodně jemné sítko, nebo ještě lépe přes plátýnko.

Vmícháme cukr - množství podle množství tekutiny v poměru 1:1 (nikdy nezůstane přesně 1,5 l, jako jsme použili vody, takže je to vždycky individuální). Vmícháme šťávu z citrusů a med, pořádně rozmícháme, až se všechno rozpustí, necháme vystydnout a přelijeme do nádoby s víčkem. Vysoký obsah cukru by měl tekutinu konzervovat, přesto to skladuji v ledničce. Používám buď od vody, jako sirup, nebo na slazení čaje - hlavně v tomto období, kdy hrozí nemoci.

Poznámka

Šípek má prý hodně vitaminu C, nevím, kolik ho přeleze do tohoto sirupu, každopádně je velmi chutný, mají ho rády i děti. Můžou se použít i sušené šípky, upravte si ale množství vody. Přídatným látkám se meze nekladou - další ovoce, bylinky, koření (skořice, hřebíček....).

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP

pampeliskovy-sirup-83945-413-295-exact.jpg

100 ks pampeliškových květů,700 ml vody, 1 kg cukru, 1/2 lžičky kyseliny citronové

 

Květy zalijeme horkou vodou a necháme do druhého dne vyluhovat.Přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno a vaříme s cukrem, až začne houstnout. Přidáme kyselinu citrónovou a povaříme. Horký plníme do skleniček.

PAMPELIŠKOVÝ MED

pampeliskovy-med-83865-413-295-exact.jpg

400 květů pampelišek, 1 litr vody, 2 citrony, 1,5 kg cukru

 

 

Citróny nakrájíme na kolečka, necháme s pampeliškami a vodou 20 minut povařit. Poté odstavíme a necháme 24 hod. vyluhovat. Přecedíme (přes plátno), přidáme cukr a 2 hod. povaříme. Plníme do skleniček.

 

BEZINKOVÝ MED

7.jpg

40 květů bezinek, 3 citrony, 1 litr vody, 1 kg cukru krystal

 

Vybereme čisté květy, pokud možno neumýváme nebo jen opatrně opláchneme vodou aby v nich zůstal pyl.

Květy zalijeme litrem studené vody a přidáme umyté, na kolečka nakrájené citróny bez jader. Dbáme na to, aby byly květy všechny pořádně namočené.Necháme namočené do druhého dne, potom pořádně vyždímáme a šťávu přecedíme.Přidáme cukr a vaříme na mírném ohni cca hodinu a půl. Naplníme do skleniček, zavíčkujeme, otočíme na 5 minut dnem vzhůru.

Poznámka

Bezinkový "med" není tak hustý jako opravdový včelí med.

Pokud bude houstnout opravdu málo, je možné přidat trochu cukru.

TYMIÁNOVÝ SIRUP

recepty_ruzne_tymianovysirup__dsc0059.jpg

 

 

 

 

 

 

Hrnek vody a hrnek cukru svaříme tak,a by se cukr úplně rozpustil. poté nasypeme sáček tymiánu (můžete použít i čerstvý pokud máte na zahrádce).Necháme 1-2 minuty povařit a necháme louhovat až do vychladnutí, nejlépe přes noc.Poté slijeme přes cedník. Drobné kousíčky tymiánu nejsou na závadu.

Podáváme 1 lžičku několikrát denně. Je výborný při nemocech z nachlazení, astmatu, a pro trávicí ustrojí. Tlumí suchý a dráždivý kašel. Usnadňuje vykašlávání.

Recept je od Olinky Priclové

 

ŠALVĚJOVÝ SIRUP

img_4098.jpg

 

600 ml vody, 500g cukru.Povaříme dvě minuty, poté přidáme dvě velké hrsti omyté šalvěje a ještě minutku povaříme. Přidáme po vypnutí nakrájený citron na kolečka, a necháme 24 hodin louhovat.  Poté přes plátýnko scedíme a nalijeme do lahví a uchováváme v lednici.

Působí antisepticky, antivirově a antibakteriálně. Zabraňuje průjmům a omezuje pocení.

Podáváme tak, že přilijeme do hrnku horkou vodu, přidáme 1 lžíci sirupu a hodně citronu ....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář