ROHLÍKY,HOUSKY,VEKY,ŠKVARKOVÉ PLACKY
HOUSKY - DOBRÉ A RYCHLÉ
250 ml mléka, 3 lžíce oleje, 1 žloutek,500 g hladké mouky, 40g droždí (nebo jeden balíček sušeného), 1 lžička soli a cukru. Po zhotovení těsta se hned tvoří housky nebo rohlíky a nechají se 45 minut kynout na plechu,poté potřeme bílkem posypeme semínky, kmínem,solí necháme ještě asi 30 minut kynout a pečeme při 220 st. asi 12-15 minut.
PIVNÍ ROHLÍKY A HOUSKY
500 g polohrubé mouky, 100 g rozpuštěné hery nebo másla, 1 vejce, 1 lžíce krupice cukru, 1 lžička soli,1 kostka droždí, 300 ml piva
Mouku dáme do mísy, uděláme důlek a vložíme vejce, rozdrobené droždí trochu vlažného piva, trochu cukru, přikryjeme utěrkou až vzejde kvásek.
Přidáme zbytek piva a vlažný tuk, vmícháme do hladkého těsta, které necháme opět pod utěrkou kynout asi 40 minut. Prohněteme dáme na pomoučený vál a tvoříme houstičky nebo rohlíky.dáme na plech a necháme ještě chvilku kynout.Potřeme rozšlehaným vejcem , posypeme dle chuti semínky, mákem, solí...
V předehřáté troubě pečeme dozlatova.
PLNĚNÉ BULKY SE SALÁMEM A SÝREM
Těsto je stejně jako na nekynuté housky.
200 ml vody,100 ml mléka,100 ml oleje, 1 lžička soli,cukru,,1 žloutek, 500 g hl.mouky Vytvarují se placičky, naplní se salámem , zabalí se, vytvoří se bulka, na plechu trochu bulky zploštíme, necháme 20 minut kynout a pak se potřou rozšlehaným vejcem ,posypou nastrouhaným sýrem . Peče se na 220 st.-12- 15 minut.
KAISROVKY Z PEKÁRNY
500 g hladké mouky , 2 vejce,230 ml vlažného mléka, 150 ml oleje, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 droždí. Vejce na potření.
Zhotovila jsem těsto v pekárně a takhle vykynulo.
Po vykynutí jsem dala těsto na pomoučený vál, vytvořila bulky a podobu kaiserek jsem zhotovila vykrajovátkem na jablka :). Pekla jsem do zlatova na 200 st.
ŠKVARKOVÉ PLACKY
12 dkg vepřových škvarků 50 dkg polohrubé mouky 18 dkg sádla 1/8 l mléka (125 ml) a může se přidat, pokud je těsto hodně tuhé 2 dkg droždí 2 vejce (z toho jedno na potření před pečením) špetka cukru na kynutí sůl hrubá sůl mletý pepř drcený kmín 2 lžíce bílého vína - není nutné.
Připravíme kvásek (rozdrobené droždí + 1 lžíce vlažného mléka + špetka cukru + 2 lžíce mouky. Promícháme a necháme v teple vzejít. Do mísy si dáme prosátou mouku, tuhé sádlo, osolíme, opepříme.
Přidáme kvásek, 1 vejce, nadrobno sekané škvarky a víno (kdo nechce nedává). Smícháme v těsto, přikryjeme utěrkou a dáme důkladně vykynout (alespoň hodinu).
Z těsta pak tvoříme kuličky nebo si můžeme těsto rozválet a vykrajovat kolečka, které ve větších rozestupech klademe na plech s pečícím papírem. Vezmeme si kulatou mřížku (používáme na brambory, když děláme salát), každou kuličku mřížkou zmáčkneme na placku a máme jí rovnou i ozdobenou mřížkami.
Potřeme všechny rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí a drceným kmínem, dáme do předehřáté trouby na 160°C a pečeme do zezlátnutí a necháme vychladnout.
CIBULOVÉ HOUSTIČKY
1 špetka cukru krystal,1 lžička soli,480 g hladké mouky
1/2 balení droždí,80 ml oleje (rostlinného),250 ml vody
1 vejce,1 cibule
Na pánvi rozehřejeme 80 ml oleje a opečeme na něm cibulku dozlatova - až začne zlátnout, odstavíme a necháme v pánvi vychladnout.
V míse smícháme mouku se solí. Ze 100 ml vlažné vody, lžíce mouky, špetky cukru a půl kostky droždí připravíme kvásek. Až kvásek vzejde, přidáme ho k mouce, přidáme i vajíčko a cibulku i s olejem, zbylou vodu a pořádně promícháme. Těsto pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 - 8 dílů, každý pak na 3 kousky, ze kterých uděláme dlouhé válečky, které spleteme do copánku. Konce pořádně stiskneme a stočíme pod houstičku. Housky přeneseme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme drceným kmínem. Pečeme při 200°C asi 20 minut, možná trochu déle - dokud povrch housky není zlatavý.
Něco navíc:
Housky jsou nejlepší za tepla, ale ani druhý den nebyly špatné. Výborně se k nim hodí sýry, např. camembert.
DOMÁCÍ ROHLÍKY BEZ KYNUTÍ
350 g hladké mouky,250 ml mléka,25 g čerstvého droždí,25-30 g rozpuštěného másla,1 lžičku cukru
1 lžičku soli,1-2 lžic mléka
Droždí si rozpustíme v teplém mléce a přidáme cukr.
Mouku smícháme se solí a rozpuštěným máslem.
Potom přidáme kvásek a vymícháme hladké těsto. Podle konzistence poznáte, zda je potřeba přisypat mouku.Když je těsto utřené, rozdělíme ho na dva díly a posypeme moukou. Oba díly si rozválíme na 4 stejné části. Každou jednotlivou část pak rozválíme na tenký trojúhelník, který jednoduše srolujeme do tvaru rohlíku.
Konce jemně zatočíme směrem dolů.
Plech si vyložíme papírem na pečení a rohlíky na něj vyskládáme. Před uložením do trouby můžeme povrch rohlíků potřít pro zvláčnění mlékem. Pečeme v předehřáté troubě na 200-210 stupňů.
Nyní již stačí pouze dojít pro ranní noviny a uvařit si k nim horký čaj. Dobrou chuť.
ŠPALDOVÉ HOUSKY Z PEKÁRNY
300 ml mléko polotučné,250 g špaldová mouka,
250 g hladká mouka,15 g droždí,2 lžička sůl
1 lžička cukr,2 lžíce olivový oleje
Postup v domácí pekárně: do pekárny postupně přidáme suroviny v pořadí: mléko, olej, mouky, sůl, do opačného rohu droždí a cukr. Program těsto nebo jiný s cca 1h kynutí.
Postup bez pekárny: zaděláme kvásek z cukru, droždí, lžíce mouky a teplého mléka. Necháme vzejít. Vzešlý kvásek přidáme do prosáté mouky (smíchaná špaldová a hladká), přidáme sůl a olej. Řádně prohněteme a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, není třeba podsypávat, těsto se nelepí. Umotáme housky nebo rohlíky podle libosti, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a téměř ihned pečeme. Nenecháváme dokynout, housky pak ztratí pletení. Pečeme na nejvyšší teplotu (já peču klidně i na 250°C) dokud nezezlátnou, přibližně 15 minut, podle trouby. Ihned sundáme z plechu na mřížku.
CHLEBOVÉ HOUSTIČKY
recept a foto Dagmar Kačka Bartošíková
350.ml vody,lžíce oleje,špetka cukru,1a 1/2 lžičky soli,250 g žitné chlebové mouky,250 g.hladké mouky.1/4 droždí.Hrubozrnná sůl,a celý kmím na posypání.Vejce na potření.Zpracujeme těsto,vyklopíme na pomoučený vál,propracujeme,a tvoříme bochánky.Potřeme vejcem,posypeme solí a kmínem.Pečeme na 200-220 °C 10-15.minut.
DOMÁCÍ VEKA
Suroviny na 2 veky:
40 dkg hladké mouky,asi 250 ml vlažné vody
2 lžičky soli,2 lžičky rozpuštěného sádla ( lze i olej )
1 droždí ( kvásek - 1 lžička cukru,trocha teplého mléka)
Vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout, poté vytvarujeme 2 šišky, které potřeme slanou vodou a posypeme podle chuti. Koření můžeme přidat i do těsta. Pečeme při 220 st. asi 20-25 minut.
ŠLEHAČKOVÉ VĚNCE (recept i foto od Danulky Vašíčkové)
450g hladké mouky,250g tuku na pečení,
200ml smetany ke šlehání,špetka soli
Náplň:
maková se švestkovými povidly a rumem,vejce
semínka či sekané mandle
Vypracované těsto vrazit na 2 hodiny do lednice ztuhnout. Pak rozdělit na požadovaný počet dílů (já měla 11, aby se mi pěkně vešly na jeden plech), každý rozválet do obdélníku, horní část potřít libovolnou náplní (já dala makovou se švestkovými povidly a rumem), spodní část asi od poloviny nařezat na cca 1cm silné "třásně" (ty jsem úplně naspodu potřela bílkem, aby lépe držely zamotané) a zamotat jako roládu a spojit do kroužku. Spoj jsem opět mázla bílkem. Pak potřeme žloutkem, můžeme posypat semínky nebo sekanými mandlemi a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.
JEDNODUCHÝ RECEPT NA DOMÁCÍ ROHLÍKY
1 kg – hladká mouka,250 ml oleje,600 ml mléka
2 kostky droždí,1 lžíce kr. cukru,2 lžíce soli
sezam nebo kmín na posypání
V první řadě si zahřejeme 2 deci mléka a přidáme vrchovatou lžíci cukru, který necháme rozpustit.
Když se nám cukr rozpustí, přidáme 2 droždí a necháme něž vznikne kvásek.
Následně do větší mísy prosejeme mouku přidáme olej a mléko – které nám zbylo, sůl a kvásek.
Uděláme těsto a necháme vykynout na teplém místě.
Když těsto vykyne začneme z něj odtrhávat menší kousky, které zpracujeme na kuličky, jak to vidíme na obrázku. Mělo by vzniknout cca 35-40 kusů.
Každou kuličku rozválíme. Pak ji srolujeme do tvaru rohlíku, přesně jak to vidíte na obrázku níže.
Plech na pečení potřeme olejem a dáme na něj papír na pečení.
Pak i samotný papír, nahoru, kde budeme ukládat rohlíčky potřeme lehce olejem – stačí málo.Poté je necháme ještě pár minut vykynout.
Rohlíčky ještě můžeme přetřít olejem nebo rozšlehaným vajíčkem.
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů a pečeme cca 10-12 minut.
Když rohlíčky vyndáme z trouby dáme na ně ještě na pár minut vlhkou utěrku, aby zůstaly vláčné i druhý den.
DOMÁCÍ ČESNEKOVÉ PAGÁČE (foto i recept od p.Ludmily)
500 g hladké mouky,20 g čerstvého droždí,
1 lžička cukru,100 ml mléka,150 g zakysané smetany
1 vejce,250 g másla,150 g tvarohu,3 lžičky soli
2 paličky medvědího česneku,1 vejce na potření
Do teplého mléka přimícháme cukr a droždí. Počkáme, až nám vzejde kvásek.
V misce smícháme mouku se solí, máslem a tvarohem. Vejce smícháme se smetanou a tuto směs přidáme do mouky. Přidáme k tomu všemu kvásek a vypracujeme tuhé těsto. Dejte na hodinu do chladničky.
Po uplynutí hodiny těsto vytáhneme z chladničky a rozválíme na pomoučeném vále zhruba na 1,5 cm silný plát. Ten zasypeme česnekem a přendáme na plát na půl, znovu napůl a ještě jednou napůl.
Necháme 10 minut odležet, pak rozválíme a znovu přeložíme. Zase necháme 10 minut odležet, opět rozválíme a znovu přeložíme. Takto zpracované těsto rozválíme na finální plát silný 2 cm. Pomocí hrnku vykrájíme jednotlivé kolečka.
Pokud se Vám nechce zdržovat s překlady, přidejte česnek rovnou do těsta. Nemusíte ho pak takto zapracovávat.
Kolečka přendáme na plech vyložený papírem na pečení a rozehřejeme si troubu.
Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby. Pečeme na 200 stupňů asi 18 minut.